Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli naleznete v obsahu příspěvků:

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 16. díl druhé řady - slepičky a čerstvá domácí vejce

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 16. díl druhé řady - slepičky a čerstvá domácí vejce

Ne 28.4 18:25
Premiéra

Slepice, které dobře nesou, bývaly vizitkou každé dobré hospodyně. Jenže které slepičí plemeno si vybrat, pokud chceme začít s domácím chovem? No přece to naše, české. Patří k nim skromné a odolné šumavanky, které hlídá pyšný, nádherně vybarvený kohout, anebo zlaté a stříbrné kropenky, pojmenované podle svého typického zbarvení. Vypravíme se za chovateli, kteří na svoje slepičky nedají dopustit a dokážou jim poskytnout dobré podmínky pro život. A protože není nad čerstvá domácí vejce, pustíme se i do přípravy vaječných pokrmů podle receptů ze starých kuchařek.

Témata v tomto díle pořadu
Temata Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Další informace

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 15. díl druhé řady - půst a boží hod velikonoční

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 15. díl druhé řady - půst a boží hod velikonoční

Ne 21.4 18:25
Premiéra

Další díl našeho seriálu věnujeme tradicím ze starých dobrých časů. Podíváme se, jak slaví masopust v Dobrkovské Lhotce, a dozvíme se, kdo je to mládenec, matka masopust, slaměný anebo rybníkář. Co vlastně znamenal čtyřicetidenní půst, který naši předkové drželi, a jaká jídla během něj jedli? A co si dopřávali na Boží hod velikonoční? Máme pro vás připravenou méně známou dobrotu, kterou naše babičky každoročně uctily koledníky i hosty u velikonočního stolu. A vypravíme se i za dalšími tradicemi a zvyky. Naučíme se pěstovat oblíbené pokojové květiny našich babiček a otevřeme sto let starou vandrovní knížku pivovarského tovaryše.

Témata v tomto díle pořadu
Temata Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Další informace

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 14. díl druhé řady - staré ovocné sady

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 14. díl druhé řady - staré ovocné sady

Ne 14.4 18:25
Premiéra

Angrešt, rybíz, josta, mirabelky, moruše – to je pouhý zlomek darů přírody, které naši předkové běžně pěstovali, sklízeli a zpracovávali. Navštívíme přírodní zahradu, kde rostou staré odrůdy ovocných stromů a keřů, hospodaří se postaru, a kde se najde místo i pro pastevní prasátko a stádečko koní. Existuje sezónní a levný recept, na který jsme opravdu zapomněli a který by si zasloužil návrat do dnešní kuchyně? Jsou to ovocné polévky, na kterých si naše prababičky a pradědečkové pochutnávali zcela běžně. Proslulý klasický dezert zvaný císařský trhanec neboli kaiserschmarrn je na přípravu překvapivě snadný a doplněný ovocem se promění v lahůdku vpravdě královskou. A vypravíme se také za lidmi, kteří svůj volný čas, lásku a spoustu práce věnují starým ovocným sadům, aby tyhle živé poklady nezůstaly pohádkou minulých dob.

Témata v tomto díle pořadu
Temata Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Další informace

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 12. díl druhé řady - Banát

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 12. díl druhé řady - Banát

Ne 31.3 18:25
Premiéra

Banát - jedno z posledních míst, kde naši lidé dokážou hospodařit a žít téměř soběstačně. V seriálu objevujeme místa, kde ještě přetrvává tradiční způsob života a kde nezanikly staré zvyky. Jedním z takových míst je tisíc kilometrů vzdálený rumunský Banát, kam počátkem 19. století odešla velká skupina Čechů, aby tu hospodařili v neobydlené krajině. Uvidíme, jak se mele kukuřičná mouka na vodních mlýncích a jak se vaří proslulá kaše mamaliga. Navštívíme domácnosti, kde vlastní zahrada i políčko patří ke každé domácnosti a vzájemná sousedská výpomoc je samozřejmostí. Pomalu mizející svět lidí, kteří ještě stále žijí v souladu s přírodou a jejími zákonitostmi.

Témata v tomto díle pořadu
Temata Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Další informace

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 11. díl druhé řady - chov skotu

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 11. díl druhé řady - chov skotu

Ne 24.3 18:25
Premiéra

Hovězí maso představovalo po staletí důležitou a kvalitní složku jídelníčku našich předků. My si po jejich vzoru připravíme z českého hovězího klasický recept tak, jak ho připravovaly naše prababičky. A to před sto lety obnášelo poctivě uvařené maso volské, které se v dnešní době znovu vrací na naše talíře. Nevěříte? Máme pro vás i další překvapení. Na vlastní oči uvidíme to, na co vzpomínají už jen pamětníci: volský potah a farmáře, který se svými rohatými svěřenci pracuje v lese. Vypravíme se na zasněženou Šumavu, kde se v rámci mezinárodního programu pokoušejí znovu vyšlechtit pradědečka dnešních krav, majestátního pratura. Potkáme tu i jeho bratránka zubra, největšího evropského býložravce. A představíme si plemeno českého strakatého skotu.

Témata v tomto díle pořadu
Temata Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Další informace

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 10. díl druhé řady - krásná stará řemesla

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 10. díl druhé řady - krásná stará řemesla

Ne 17.3 18:25
Premiéra

V dalším dílu našeho seriálu o tom, co všechno naše babičky a dědečkové znali a uměli, se vypravíme za talentovanými a šikovnými lidmi, kteří se starají o to, aby krásná stará řemesla nebyla zapomenuta. Podíváme se na Vysočinu za jirchářem, který umí vyčinit kůže a kožešiny. V Kostelci nad Černými lesy si připomeneme řemeslo, bez kterého by se kdysi neobešel žádný pivovar – umění bednářské. Vysmolíme sud a uvidíme, jak se soudky opravují. V Třeboni se studentky místní střední školy věnují starému lidovému umění – vyšívání rybími šupinami. A nezapomeneme ani na recepty z kuchyně našich předků a připravíme si jednoduché a vydatné jídlo – kdysi oblíbený granátnický pochod neboli grenadýrmarš.

Témata v tomto díle pořadu
Temata Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Další informace

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 9. díl druhé řady - umění rozdělat oheň

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 9. díl druhé řady - umění rozdělat oheň

Ne 10.3 18:25
Premiéra

Pojíme vydatný valašský kontrabáš a pak se vypravíme do časů Babičky Boženy Němcové, kde otevřeme tajemnou skříňku, zvanou troudník. Tak začne naše dobrodružná výprava za největším vynálezem dějin – uměním rozdělat oheň, který dokáže zažehnout světlo svíčky anebo zatopit v kamnech. Po vzoru našich pradědečků si naštípeme a zapálíme louče ze smolného dřeva. Podíváme se do sklárny, kde oživili dávné umění výroby petrolejek ze skla a cínu. Světlo však odedávna znamenalo také ochranu a bezpečí a vtělilo se do tradice zapalování hromniček.

Témata v tomto díle pořadu
Temata Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli: 
Další informace

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 8. díl druhé řady - medový balzám na rozpraskané rty

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 8. díl druhé řady - medový balzám na rozpraskané rty

Ne 3.3 18:25
Premiéra

Kvalitní med představuje v domácnosti hotový poklad, protože obsahuje spoustu léčivých látek. Naším tipem je medový balzám na rozpraskané rty podle jednoduché receptury našich babiček. Pečené hrušky s medem a ořechy jsou skvělým dezertem, který zahřeje ve dnech chladného předjaří. A malá rada – med patří tradičně do bylinkového čaje. Víte však, jak čaj medem správně ochutit?

Témata v tomto díle pořadu
Další informace

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 7. díl druhé řady - jak srazit vysokou teplotu octovými ponožkami

Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli - 7. díl druhé řady - jak srazit vysokou teplotu octovými ponožkami

Ne 24.2 18:25
Premiéra

Další epizoda druhé série Babiček přinesla řadu užitečných receptů do kuchyně, do domácnosti a hlavně pro zdraví. Jak si za pár korun vyrobit vlastní lahodnou domácí kyšku? Sváteční lahůdkou na stole našich babiček byl marinovaný úhoř s kapary a citronem. Prozradíme tajný houbařský recept na mléčně kvašené houby. Ukážeme si, jak se dělá domácí jablečný ocet, který prospěje našemu zdraví. Rychlokvašenou zeleninu s vysokým obsahem vitamínu C si můžeme připravovat po celý rok. Obyčejný levný ocet využijeme v domácnosti jako desinfekční úklidový prostředek. A přineseme i tip, jak srazit vysokou teplotu octovými ponožkami.

Témata v tomto díle pořadu
Další informace